Zoals Jeroen Küpers al aangaf in een mooie zin: "1600 het jaar van de slag bij Nieuwpoort, 1989 het jaar van de val van de Berlijnse muur....2018 HET jaar van Nova".

Een seizoen waar iedere speler aan het begin getekend had voor zo'n resultaat aan het eind.

Het biljartseizoen begon met een onderling toernooi voor alle C1-spelers en reserves. Dit toernooi was heel mooi opgezet door Jacob Bergsma. Een toernooi met als doelstelling: het beter leren kennen van elkaar en een goede training voor aanvang van de competitie. Het beter leren kennen... veel zullen zeggen: "De spelers uit de C1 kennen elkaar toch al"? Dit klopt, echter vaak van het tegen elkaar spelen. Bij aanvang van het toernooi waren 2 "nieuwe" gezichten binnen de vereniging. Te weten René ter Braak en Brian Jalving. Laatst genoemde won ook het toernooi.

De altijd belangrijke 1e wedstrijd van het seizoen. Nova 1 speelt thuis tegen BV'74. Nova weet deze wedstrijd te winnen met de maximale 36 punten. De zelfde week speelt Nova 2 uit tegen Grens-Ribbelt 2. Hier weet Nova 2 ook een goed begin van het seizoen te boeken met 31 punten. Een lekker begin van het seizoen voor beide teams. Hierbij gaat alle lof naar Jacob Bergsma! Dit voor de geweldige voorbereiding van het seizoen door hem georganiseerd.

Na diverse wedstrijden onderweg te zijn in de competitie blijven Nova 1 en Nova 2 vast in de top 3 staan. Beide teams halen vaak 32+ punten per wedstrijd.

Tussen al het competitiegeweld in stonden ook nog de PK's op het programma. 3 van de reserves in de C1 speelden mee in de 2e klasse libre wat gespeeld werd in onze thuishaven Café Geerdink. Een uniek iets, dit omdat Nova in de groei is en dan is het uniek om 3! spelers in een districtsfinale te hebben, en dan ook nog in je thuislokaliteit te spelen. Te weten Eppe Kleine, Erik Regtop en Jan Oonk. Eppe die een mooi toernooi speelde haalde een mooie 3e plaats, met het hoogste partijmoyenne van 6.920!!. Erik Regtop kwam niet verder dan de 5e plaats, en Jan Oonk werd helaas 8e. Ondanks zijn 3e plaats werd Eppe alsnog afgevaardigd naar de gewestelijke finale omdat de nummer 2, Herman Verweg, verhinderd was door omstandigheden.

Na de 2e klasse libre stond de 1e klasse Libre op het programma. Na het unieke verschijnsel dat er 3 spelers van 1 vereniging in de districtsfinale van de 2e klasse libre zaten, werd het dunnetjes overgedaan. Ditmaal staan er 3 basisspelers van de C1 in de districtsfinale van het libre 1e klasse. Te weten Ruben de Vries, Brian Jalving en Jochen Tischler. Jochen die een onfortuinlijk toernooi speelde werd helaas 5e. Brian had als doelstelling te promoveren. Dit is helaas net niet gelukt. Een mooi eindmoyenne van 6.4 en een 5e plaats. Ruben die dit beschouwde als leermoment en training deed het overwachte.. Ruben ging er met de titel vandoor! Een prestatie van formaat!

Na het PK avontuur van diverse spelers was het tijd voor het vervolg van de competitie. Helaas kregen beide teams een klap te verduren. Het team van Brockie uit Bornebroek trok zich terug uit de competitie waardoor alle behaalde punten van alle teams tegen Brockie kwamen te vervallen. Dit had nadelige gevolgen voor de beide teams van Nova. Beide teams hadden namelijk 36 punten. Door het in mindering gekregen hebben van de punten was het Zumpke de nieuwe lijstaanvoerder. Dit omdat het zumpke maar 22 punten had behaald tegen Brockie, waardoor het Zumpke ineens 14 punten inliep op beide teams en er overheen ging.

Na nog enkele wedstrijden gespeeld te hebben werd en afscheid genomen van Jochen. Nova 1 zat dus met een onderbezetting. Maar Nova zou Nova niet zijn als het niet met een oplossing kwam. Erik Regtop en Frank ter Haar hebben enkele wedstrijden meegespeeld. Waarvoor dank namens Nova 1!! Eppe werd de nieuwe basis speler. De rest van het seizoen was de opstelling: Jeroen Küpers, Brian Jalving en Eppe Kleine. Het vervolg van de competitie verliep voortvarend. Nova 1 zag Nova 2 steeds verder uitlopen en erkende ook zijn meerdere in Nova 2 dat terecht en verdient KAMPIOEN werd.

Maar de stille hoop waar we als c1 spelers in de winterstop nog lacherig grappen over aan het maken waren kwam steeds dichterbij. De hoop was dat beide teams van Nova de 1e 2 plaatsen zouden bezetten als de laatste wedstrijd gespeeld zou zijn.

Al snel werd duidelijk dat Nova 2 na de winterstop niet te kloppen was en daar was ook duidelijk dat de helft van de doelstelling behaald was. Namelijk de 1e plaats voor Nova 2. Nova 1 wat na de winterstop ook voortvarend door ging met punten sprokkelen, bleef maar 2e staan.

De één na laatste wedstrijden voor het eind werd het in eens spannend! Nova 1 verloor heel ruim van Trek op! De nummer 3 BV'74 pakte in de zelfde speelde speelronde de maximale winst, namelijk 36 punten.

Nova 1 dat de laatste speelronde de altijd lastige uitwedstrijd speelde uit tegen E.G.B. uit Glanerbrug ging de wedstrijd in met 4 wedstrijdpunten voorsprong. Een minimaal verschil in ons voordeel. Mochten we beslag willen leggen op de 2e plaats en een afvaardiging voor de gewestelijke finale, dan waren er 33 wedstrijdpunten of meer nodig.

Uitgerekend de laatste wedstrijd van het seizoen kon Jeroen Küpers niet i.v.m. zijn werk. Ook daar was een oplossing voor, namelijk niemand minder dan René ter Braak!

Bij E.G.B. aangekomen werd eerst het nicotine-  en cafeïnegehalte op pijl gebracht. Na het bekende peukie en bakkie koffie was het tijd om de 1e partij van de avond te spelen.

René mocht aantreden tegen Marcel Tiemens. In een vermakelijke, sportieve en vooral spannende wedstrijd trok René de winst naar zich toe. 12 van de minimaal te behalen 33 punten zijn binnen.

De 2e partij van de avond was de partij tussen Eppe en André Peperkamp. Eppe die al snel in de wedstrijd tegen een ruime achterstand aankeek moest een behoorlijke inhaalrace maken. Na de rustpauze halverwege dacht André de partij in zijn zak te hebben. Maar wat André vergat was het feit dat eppe een bijtertje en een echte vechter is. Enkele beurten later stond het 79-79 met beiden nog 1 carembole te gaan. André profiteerde van een misser van Eppe en maakte de partij uit. Maar Eppe had de nabeurt nog, heel beheerst maakte Eppe de laatste carambole in de nabeurt, en zo eindigde de 2e partij van de avond in een gelijkspel. 23 van de 33 punten zijn binnen.

De 3e en laatse partij van de avond was die tussen Brian en Rommie Oosten. Brian, die wist dat 9 punten niet genoeg waren voor zekerheid, moest winnen. Rommie en Brian die iedere wedstrijd om de beurt beginnen, hielden ook deze wedstrijd hun traditie in stand. Brian was de laatste ontmoeting begonnen dus nu was de eer aan Rommie.

Rommie die aan het begin van de wedstrijd zijn vorm niet kon vinden, zag Brian ver uitlopen. Rommie die nog een knappe serie maakte van 30+ kon het niet meer ombuigen, en zag Brian de wedstrijd naar zich toe trekken. Weer 12 punten werden aan het wedstrijdtotaal van Nova toegevoegd en dat bracht het eindtotaal op 35 punten. Een aantal waar Nova 1 genoeg aan had om beslag te leggen op 2e plaats en de afvaardiging naar de gewestelijke finale zeker te stellen.

Wie had het ooit gedacht? In de hoogste libre klasse van het district de 1e 2 plaatsen bezetten aan het eind van het seizoen!

Nova 1 feliciteert Nova 2 van harte met het behaalde kampioenschap!!

Ook willen we René ter Braak van harte feliciteren met de fantastische en surrealistische prestatie om een heel seizoen ongeslagen te blijven! Namens Nova 1, petje af en een hele diepe buiging voor René!

Ook willen we Jacob Bergsma bedanken voor de vele training, advies en verbeterpunten. Jacob ga vooral door met dit geweldige werk.

Namens Nova 1 willen we alle reserve spelers bedanken voor hun inspanning. Eppe en Nicole van harte bedankt voor jullie gastvrijheid en fantastische kroeg. Ook dank voor alle mensen die gedurende het seizoen kwamen kijken of kwamen schrijven/tellen.

Namens Nova 1: BEDANKT!!

Met de keu in de hand, gaan wij door het Twente land. Nova va va vaa!!