Zoals Jeroen Küpers al aangaf in een mooie zin: "1600 het jaar van de slag bij Nieuwpoort, 1989 het jaar van de val van de Berlijnse muur....2018 HET jaar van Nova".

Een seizoen waar iedere speler aan het begin getekend had voor zo'n resultaat aan het eind.

Het biljartseizoen begon met een onderling toernooi voor alle C1-spelers en reserves. Dit toernooi was heel mooi opgezet door Jacob Bergsma. Een toernooi met als doelstelling: het beter leren kennen van elkaar en een goede training voor aanvang van de competitie. Het beter leren kennen... veel zullen zeggen: "De spelers uit de C1 kennen elkaar toch al"? Dit klopt, echter vaak van het tegen elkaar spelen. Bij aanvang van het toernooi waren 2 "nieuwe" gezichten binnen de vereniging. Te weten René ter Braak en Brian Jalving. Laatst genoemde won ook het toernooi.

De altijd belangrijke 1e wedstrijd van het seizoen. Nova 1 speelt thuis tegen BV'74. Nova weet deze wedstrijd te winnen met de maximale 36 punten. De zelfde week speelt Nova 2 uit tegen Grens-Ribbelt 2. Hier weet Nova 2 ook een goed begin van het seizoen te boeken met 31 punten. Een lekker begin van het seizoen voor beide teams. Hierbij gaat alle lof naar Jacob Bergsma! Dit voor de geweldige voorbereiding van het seizoen door hem georganiseerd.

Na diverse wedstrijden onderweg te zijn in de competitie blijven Nova 1 en Nova 2 vast in de top 3 staan. Beide teams halen vaak 32+ punten per wedstrijd.

Tussen al het competitiegeweld in stonden ook nog de PK's op het programma. 3 van de reserves in de C1 speelden mee in de 2e klasse libre wat gespeeld werd in onze thuishaven Café Geerdink. Een uniek iets, dit omdat Nova in de groei is en dan is het uniek om 3! spelers in een districtsfinale te hebben, en dan ook nog in je thuislokaliteit te spelen. Te weten Eppe Kleine, Erik Regtop en Jan Oonk. Eppe die een mooi toernooi speelde haalde een mooie 3e plaats, met het hoogste partijmoyenne van 6.920!!. Erik Regtop kwam niet verder dan de 5e plaats, en Jan Oonk werd helaas 8e. Ondanks zijn 3e plaats werd Eppe alsnog afgevaardigd naar de gewestelijke finale omdat de nummer 2, Herman Verweg, verhinderd was door omstandigheden.

Na de 2e klasse libre stond de 1e klasse Libre op het programma. Na het unieke verschijnsel dat er 3 spelers van 1 vereniging in de districtsfinale van de 2e klasse libre zaten, werd het dunnetjes overgedaan. Ditmaal staan er 3 basisspelers van de C1 in de districtsfinale van het libre 1e klasse. Te weten Ruben de Vries, Brian Jalving en Jochen Tischler. Jochen die een onfortuinlijk toernooi speelde werd helaas 5e. Brian had als doelstelling te promoveren. Dit is helaas net niet gelukt. Een mooi eindmoyenne van 6.4 en een 5e plaats. Ruben die dit beschouwde als leermoment en training deed het overwachte.. Ruben ging er met de titel vandoor! Een prestatie van formaat!

Na het PK avontuur van diverse spelers was het tijd voor het vervolg van de competitie. Helaas kregen beide teams een klap te verduren. Het team van Brockie uit Bornebroek trok zich terug uit de competitie waardoor alle behaalde punten van alle teams tegen Brockie kwamen te vervallen. Dit had nadelige gevolgen voor de beide teams van Nova. Beide teams hadden namelijk 36 punten. Door het in mindering gekregen hebben van de punten was het Zumpke de nieuwe lijstaanvoerder. Dit omdat het zumpke maar 22 punten had behaald tegen Brockie, waardoor het Zumpke ineens 14 punten inliep op beide teams en er overheen ging.

Na nog enkele wedstrijden gespeeld te hebben werd en afscheid genomen van Jochen. Nova 1 zat dus met een onderbezetting. Maar Nova zou Nova niet zijn als het niet met een oplossing kwam. Erik Regtop en Frank ter Haar hebben enkele wedstrijden meegespeeld. Waarvoor dank namens Nova 1!! Eppe werd de nieuwe basis speler. De rest van het seizoen was de opstelling: Jeroen Küpers, Brian Jalving en Eppe Kleine. Het vervolg van de competitie verliep voortvarend. Nova 1 zag Nova 2 steeds verder uitlopen en erkende ook zijn meerdere in Nova 2 dat terecht en verdient KAMPIOEN werd.

Maar de stille hoop waar we als c1 spelers in de winterstop nog lacherig grappen over aan het maken waren kwam steeds dichterbij. De hoop was dat beide teams van Nova de 1e 2 plaatsen zouden bezetten als de laatste wedstrijd gespeeld zou zijn.

Al snel werd duidelijk dat Nova 2 na de winterstop niet te kloppen was en daar was ook duidelijk dat de helft van de doelstelling behaald was. Namelijk de 1e plaats voor Nova 2. Nova 1 wat na de winterstop ook voortvarend door ging met punten sprokkelen, bleef maar 2e staan.

De één na laatste wedstrijden voor het eind werd het in eens spannend! Nova 1 verloor heel ruim van Trek op! De nummer 3 BV'74 pakte in de zelfde speelde speelronde de maximale winst, namelijk 36 punten.

Nova 1 dat de laatste speelronde de altijd lastige uitwedstrijd speelde uit tegen E.G.B. uit Glanerbrug ging de wedstrijd in met 4 wedstrijdpunten voorsprong. Een minimaal verschil in ons voordeel. Mochten we beslag willen leggen op de 2e plaats en een afvaardiging voor de gewestelijke finale, dan waren er 33 wedstrijdpunten of meer nodig.

Uitgerekend de laatste wedstrijd van het seizoen kon Jeroen Küpers niet i.v.m. zijn werk. Ook daar was een oplossing voor, namelijk niemand minder dan René ter Braak!

Bij E.G.B. aangekomen werd eerst het nicotine-  en cafeïnegehalte op pijl gebracht. Na het bekende peukie en bakkie koffie was het tijd om de 1e partij van de avond te spelen.

René mocht aantreden tegen Marcel Tiemens. In een vermakelijke, sportieve en vooral spannende wedstrijd trok René de winst naar zich toe. 12 van de minimaal te behalen 33 punten zijn binnen.

De 2e partij van de avond was de partij tussen Eppe en André Peperkamp. Eppe die al snel in de wedstrijd tegen een ruime achterstand aankeek moest een behoorlijke inhaalrace maken. Na de rustpauze halverwege dacht André de partij in zijn zak te hebben. Maar wat André vergat was het feit dat eppe een bijtertje en een echte vechter is. Enkele beurten later stond het 79-79 met beiden nog 1 carembole te gaan. André profiteerde van een misser van Eppe en maakte de partij uit. Maar Eppe had de nabeurt nog, heel beheerst maakte Eppe de laatste carambole in de nabeurt, en zo eindigde de 2e partij van de avond in een gelijkspel. 23 van de 33 punten zijn binnen.

De 3e en laatse partij van de avond was die tussen Brian en Rommie Oosten. Brian, die wist dat 9 punten niet genoeg waren voor zekerheid, moest winnen. Rommie en Brian die iedere wedstrijd om de beurt beginnen, hielden ook deze wedstrijd hun traditie in stand. Brian was de laatste ontmoeting begonnen dus nu was de eer aan Rommie.

Rommie die aan het begin van de wedstrijd zijn vorm niet kon vinden, zag Brian ver uitlopen. Rommie die nog een knappe serie maakte van 30+ kon het niet meer ombuigen, en zag Brian de wedstrijd naar zich toe trekken. Weer 12 punten werden aan het wedstrijdtotaal van Nova toegevoegd en dat bracht het eindtotaal op 35 punten. Een aantal waar Nova 1 genoeg aan had om beslag te leggen op 2e plaats en de afvaardiging naar de gewestelijke finale zeker te stellen.

Wie had het ooit gedacht? In de hoogste libre klasse van het district de 1e 2 plaatsen bezetten aan het eind van het seizoen!

Nova 1 feliciteert Nova 2 van harte met het behaalde kampioenschap!!

Ook willen we René ter Braak van harte feliciteren met de fantastische en surrealistische prestatie om een heel seizoen ongeslagen te blijven! Namens Nova 1, petje af en een hele diepe buiging voor René!

Ook willen we Jacob Bergsma bedanken voor de vele training, advies en verbeterpunten. Jacob ga vooral door met dit geweldige werk.

Namens Nova 1 willen we alle reserve spelers bedanken voor hun inspanning. Eppe en Nicole van harte bedankt voor jullie gastvrijheid en fantastische kroeg. Ook dank voor alle mensen die gedurende het seizoen kwamen kijken of kwamen schrijven/tellen.

Namens Nova 1: BEDANKT!!

Met de keu in de hand, gaan wij door het Twente land. Nova va va vaa!!

De laatste wedstrijd van het seizoen stond op het programma voor de schoonheden van Nova 4. Een wedstrijd zonder noemenswaardige druk, maar zoals altijd met de drang om victorie te kraaien aan het einde van de avond.

Ronald opende het bal met zijn partij tegen Robert Plate. Ronald begon met 7, 6 en 4, dus de stemming kwam er gelijk goed in. Plate kon daar niet zoveel tegenover zetten. Uiteindelijk maakte Ronald carambole 45 in beurt 18. Daarbij zaten 9 streepjes, dus moej nagaan. Moyenne 2.500 en 12 wedstrijdpunten. Ronald eindigt daarmee het seizoen met een stijging van 1 interval op 1.755. Ronald bedankt, jij bent onze Bas Dost.

Vervolgens was Janny aan zet tegen Johnny Poorthuis. Johnny was wat gierig in het overlaten van mooie aanvangsballen, waarna Janny al snel uit dat zelfde vaatje begon te tappen. Consequentie is dan dat de partij een stuk langer duurt dan beide spelers eigenlijk wenselijk vinden. Verder was de stemming prima, maar Janny ging er met de winst vandoor in 38 beurten. Janny heeft nog 1 competitiewedstrijd voor de boeg voor Nova 7, maar eindigt vooralsnog het seizoen 1 interval hoger op 1.375. Janny bedankt, jij bent onze Janny. En penningmeester.

Het seizoen werd afgesloten met het duel tussen Michael en Bertus Lucas. Het begin van beide heren verontrustte de dopingcommissie geenszins. Het was niet best. Even de handjes wassen dan maar, dacht Michael en kwam daarna als een komeet terug met 21 caramboles in 7 beurten. Uit in 25 beurten en een moyenne van 1.560. Michael sluit daarmee het seizoen 2 intervallen hoger af met een moyenne van 1.301. Michael bedankt, jij bent onze Theo Reitsma.

Eindstand: 36 - 18 voor ons. Hoera.

Andre speelde niet deze avond, maar sluit het seizoen 1 interval hoger af met een moyenne van 1.110

Nova 4 sluit hiermee het seizoen af op plek 2, 3 of 4. Met een partijgemiddelde van 30.1 punten had er wellicht meer in gezeten, maar we kunnen niet allemaal kampioen worden bij Nova.

Hallo biljartvrienden.

hierbij het verslag van de kampioenswedstrijd van Nova 2 tegen EGB in Glanerbrug.

Onder toeziende ogen van Carla en Nancy speelde Jacob de eerste partij kader tegen Richard de Jong die ook kader speelde. Jacob speelde een geweldige partij en won de partij in 11 beurten mer twee series van 62 en 108 dus de eerste 12 punten waren binnen voor het kampioenschap.

We hadden nu nog 5 punten nodig om het kampioenschap te vieren. Deze eer was voor Ruben weggelegd. Als hij bij de 45 caramboles is, dan was het zo ver. Bij 43 moest hij er nog 2, de tweede miste hij. Toen moest hij nog 1. Op dat moment kwam de penningmeester van Nova binnen, te weten Janny en die maakte het dus live mee dat we officieel kampioen waren. Janny, bedankt voor je komst namens het bestuur, klasse. Er werd een rondje door ons erin gedaan en Ruben won de partij in 24 beurten.

De laatste partij ging tussen Rene en Rommie Oosten. De ongeslagen status wou Rene handhaven. Het ging heel moeilijk in het begin maar met een knappe serie van 115 maakte hij de partij weer uit in 15 beurten. Onvoorstelbaar goed, Rene.

Totaal dus 36 punten voor ons en slechts 10 punten voor EGB. Het was alleen dat er geen afgevaardigde was van het district die de medailles kon uitreiken. Een gemiste kans van het districtbestuur. Nu op naar de tussenronde van het gewest, op 12 mei bie de Broad, tegen de nummer 3 van district Doetinchem en de nummer 2 van Berkel en Slinge. Komt dan allen kijken.

Op deze vrijdag speelde Nova 5 de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Toppertje. Er stond niets meer op het spel behalve de eer.

Anne speelde de eerste partij en speelde deze kenmerkend voor zijn seizoen. Wisselvallig en niet zoals Anne kan. De partij ging verloren, 8 wedstrijdpunten.

Tom speelde de tweede partij. Dit seizoen sluit hij af met een prima overwinning en 12 wedstrijdpunten.

Jeroen speelde tot slot de laatste partij.  Het zal jullie niet verbazen dat hij won, want Jeroen is toch een redelijk stabiele factor in dit team. 12 punten.

Eindstand: 32 - 22 in het voordeel voor Nova 5. Volgende week wordt er nog gespeeld maar is dit team vrij. Het lijkt erop dat Nova 5 op ongeveer de 7e plek zal eindigen. Tot volgend seizoen!

Nova 7 mocht op donderdagavond uit naar mekkelholt 5 in Enschede. Na een lekker bakje koffie en een sigaret begonnen Dini Mannessen en Janny aan hun partij. Deze was tot het eind zó spannend dat Janny de partij uit maakte met 45 caramboles in 40 beurten,  met een moyenne van 1.125 en de eerste 12 punten pakte voor Nova 7. Dini haalde voor Mekkelholt de eerste 8 punten binnen.

Als 2é speelde Els de Graaf tegen Henk. Deze 2é partij was net zo spannend als de eerste. Els en Henk moesten op het laatst allebei nog 1 carambole maken maar Henk wist nog net op tijd deze te maken waardoor Henk 45 caramboles maakte in 35 beurten met een moyenne van 1.285 en zo weer 12 punten pakte voor Nova 7. Els pakte nog even 9 punten mee voor Mekkelholt.

Als 3é speelde Margo van Hemert tegen Arendjan. Margo had weinig kans tegen Arendjan. Met een mooie serie van 6 er tussendoor liep Arend alleen maar verder weg bij Margo. Arend maakte zijn 33 caramboles uit in 35 beurten met een moyenne van 0.942 en pakte zo weer 12 punten voor Nova 7. Margo pakte nog 6 punten mee voor Mekkelholt. De tussenstand is nu 23 voor Mekkelholt en 36 voor Nova 7.

En er moet nog 1 partij gespeeld worden tussen Alice Snippert-Regeling en de joker van Nova 7: René. Alice mocht aan de partij beginnen, waarna René later begon met een serie van 3 en zo iets uit liep op Alice. Tegen het einde van de partij wist René de partij uit te maken met een serie van 6. René maakte 31 caramboles uit in 36 beurten met een moyenne van 0.861 en pakte zo de laatste 12 punten binnen voor Nova 7. Alice wist maar 3 punten te pakken voor Mekkelholt.

Waardoor nu de eindstand is geworden: 26 punten voor Mekkelholt en 48 punten voor Nova 7. We gaan voor het kampioenschap met nog 1 wedstrijd op vrijdagavond thuis op 20 April 2018 tegen de Klos .🍺🍺🍺